Забавник

Ало Марсовци, овде Земја…

Posted on: Септември 26, 2010

Почитувани читатели на Мојот Забавник, што мислите за овој тежок избор: Треба ли да се обидеме да стапиме во контакт со вонземски цивилизации (доколку тие воопшто постојат) така што ќе испраќаме пораки на сите четири страни од Вселената? Или да си го затвориме “муцето” за да не внесеме некоја вонгалактичка цивилизација во искушение да направи од нас колонија? На ова тешко прашање се обидуваат да дадат одговор членовите на СЕТИ (Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Овој американски институт создаден во 60-тите години од минатиот век се обидува со сите можни средства да влезе во врска со другите жители на вселената. Ако тие постојат, како што веќе рековме…

Поголемиот дел од неговите програми имаат едноставна задача : да се начули увото со цел да се чуе нешто што би изгледало како меѓугалактичка порака. Но сè повеќе лица сакаат програма со која ќе се испраќаат такви пораки од Земјата, што заплашува многу астрономи, вклучувајќи го и познатиот Стивен Хокинг. Тој ни препорачува да си останеме мирни во нашата дупка: “Ако еден ден не посетат вонземјани, мислам дека последиците ќе бидат поголеми и од оние што настанаа со откривањето на Америка од страна на Кристофер Колумбо. Да ве потсетам, тогаш Индијанците многу лошо поминаа.” Според него, ако дојде до тоа повеќе би било актуелно сценариото на филмот “Марс напаѓа” од Тим Бартон отколку она на симпатичниот “И-ти” од Стивен Спилберг. Според принципот на претпазливост, многу научници ни препорачуваат да ја задржиме радио-тишината.

Во потрага по универзален јазик

На ваквиот страв со потсмев гледаат поборниците за дијалог и наведуваат најмалку два аргументи. Прво, тоа што веќе направивме доволно бучава во вселената со нашите радио и ТВ емисии, радари, инфрацрвени врски итн. за вонземјаните да не можат да не забележат. Второ, ако “Марсовците” бараат планети што можат да ги искористат, ќе изберат недопрени светови кои веројатно ги има милиони во универзумот.

Како и да е, пред да се прати пораката, треба да се прашаат сите жители на земјата што таа треба да содржи. Нешто како: “Здраво другарчиња, имаме чуден проблем со нашава Земја, нешто глобално ни се затоплува, да не имате некој паметен совет да ни дадете?”. Откако пораката ќе биде спремна, ќе треба да одредиме кон која галаксија да ја испратиме. Прашање е за колку илјади или милиони години таа ќе ја достигне својата цел?

Заборавивме важен детаљ – на кој јазик да биде нашата порака? Од пред 20-тина години, експертите на SETI се среќаваат редовно за да создадат еден универзален јазик. Тие тежнеат кон мешавина на симболи и математички операции. Други укажуваат на музичка порака. Идејата е добра… само да не ја испратиме песната “Кад ми небо буде дом” на Каролина, вонземјаните може лошо да ја разберат!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

Внеси електронска адреса за бесплатно да го примаш месечникот.

Join 7 other followers

Архиви

Категории

Top Rated

%d bloggers like this: