Забавник

Нова победа на заштитниците на животните

Posted on: Септември 18, 2010

Историска победа на противниците на бикоборството. Членовите на каталонскиот регионален парламент во Барцелона, во североисточниот дел на Шпанија, изгласаа забрана за оваа свирепа традиција, со 68 гласови за и 55 против. Каталонија така станува вториот шпански регион каде бикоборството се забранува, по Канарските острови во 1991 година. Сè започна со граѓанска иницијатива во 2008 година која ја потпишаа 180.000 лица, а забраната беше изгласана по седуммесечна дебата.

Бранителите на бикоборство пред сè ги истакнуваа економските ризици поврзани со забраната на овие претстави, кои во Каталонија би можеле да чинат 500 милиони евра. Само за надоместоци за вработените што ќе останат без работа се потребни 400 милиони евра.

Културата и идентитетот беа втор аргумент за зачувување на бикоборството. Според познавачите, тоа е дел од каталонскиот идентитет, има општествена функција и неговите противници тоа го прават од политички причини, особено за да влезат во судир со шпанската федерална влада.

Заштитниците на животните многу и се израдуваа на оваа одлука и се надеваат дека таа ќе биде “заразна” и за другите шпански региони.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

Внеси електронска адреса за бесплатно да го примаш месечникот.

Join 7 other followers

Архиви

Категории

Top Rated

%d bloggers like this: