Забавник

Чудо од диносаурус

Posted on: Септември 3, 2010

Чудно животно и единствен примерок од ваков вид, така го опишуваат диносаурусот Конкавенатор корковатус палеонтолозите што неодамна го открија во шпанската провинција Куенка. На грбот на овој месојаден предатор се наоѓала невообичаена грпка, а на подлактиците додатоци слични на птичји пердуви. Диносаурусот живеел пред 120 до 150 милиони години, бил долг 6 метри и одел на задните нозе. Веројатно се работи за “примитивен” предок на семејството на кархародонтосауруси (“гуштери со остри заби), најголемите диносауруси предатори од кои некои го надминувале по големина и тежина познатиот Тираносаурус рекс. Благодарејќи на речиси комплетниот скелет на откриениот рептил што одлично се зачувал со времето, шпанските палеонтолози можеа да ги проучат неговите две чудни особини. Конкавенатор имал еден вид на грпка што ја сочинувале два хипертрофирани пршлени во средината на ‘рбетот, а не се знае за што таа служела. “За прв пат гледаме ваква структура на ‘рбетниот столб кај диносаурус, иако се тие чести кај некои денешни животни, на пример, кај кравите”, рече Фернандо Екасо, професор на мадридскиот универзитет. Што е уште почудно, истражувачите открија кај диносаурусот серија на мали испакнатини во коската на подлактица, чија структура и распоред се слични на спојните точки на пердувите кај поголем број птици. Но научниците велат дека не може со сигурност да се каже дали навистина се работело за пердуви.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

Внеси електронска адреса за бесплатно да го примаш месечникот.

Join 7 other followers

Архиви

Категории

Top Rated

%d bloggers like this: