Забавник

Диносаурусите се метаморфозирале за време на нивните животи

Posted on: Август 18, 2010

Оваа информација од списанието Њу Сајантист одекна како бомба во светот на палеонтологијата. Истражувачите Џон Сканела и Џек Хорнер заклучија дека некои диносауруси наголемо ја менувале нивната морфологија од раните до зрелите години.

Ова посебно важи за Трицератопс и Торосаурус, два диносауруса што живееле пред 65 милиони години, а кои досега се сметаа како сосема различни видови. Според проучувањата на Сканела и Хорнер, всушност се работи за еден ист вид, но во различни фази на животот.

“Черепот бил подложен на големи промени во текот на нивниот живот, така што станувал сè поголем. Се појавиле рогови, а потоа исчезнале. Черепот толку се менувал во текот на животот што палеонтолозите отсекогаш ги сметаа како различни видови. Трицератопс имал три рокчиња на предниот дел од лицето, а задниот дел на вратот му бил збиен. Торосаурус исто така имал три рогови, но ориентирани различно, а задниот дел на вратот му бил многу подолг, потенок и заоблен и имал две шуплини. ”


Погоре, еден череп од Торосаурус. Подолу, череп од Трицератопс.
Тоа значи дека Трицератопс е млада верзија на Торосаурус, објаснува списанието. Ова откритие веќе ја однесе првата жртва: Торосаурус повеќе не постои како вид. На долг рок, можно е тоа да се случи и со други познати видови. Палеонтолозите отсега ќе мора да ги земат во предвид големите промени во черепите на диносаурусите за да не дојде до погрешно толкување на еволуцијата на видовите и преценување на нивната разновидност.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

Внеси електронска адреса за бесплатно да го примаш месечникот.

Join 7 other followers

Архиви

Категории

Top Rated

%d bloggers like this: