Забавник

Браќа и сестри: совети како да преживееш

Posted on: Август 18, 2010

Имаш брат што те нервира или сестра жива досада? Следи ги нашите совети и со малку психологија твоите проблеми ќе станат минато.


1. ситуација

Твојот помал брат ти краде работи.

Се разбира дека тоа ти оди по живците. Објасни му дека не смее да чепка по твоите работи кога не си тука, но дека се согласуваш да му позајмеш нешто одвреме-навреме под услов убаво да те замоли. Ако не разбира, објасни им на твоите родители. Секогаш зборувај смирено со него. Не заборавај дека ти ги зема работите затоа што ти си му идол.

2. ситуација

Ја делиш истата соба со сестра ти и таа цело време те нервира.

Веројатно и ти ја нервираш неа. За да го избегнете тоа, заедно напишете собен правилник. Поделете ја собата на 3 дела: еден за тебе, еден за неа и еден заеднички дел. Одржувајте потполна тишина кога некој од вас работи или чита. Секој нека го средува редовно сопствениот простор, а еднаш седмично средете ја заедно собата. Слушајте заедно музика што ви се допаѓа или играјте со вашата омилена игра. Но исто така договорете се кога секој(а) од вас ќе може да биде сам(а) во собата.

3. ситуација

Брат ти е како лепенка, не те напушта ниту кога одиш во веце.

Или пак ти се меша во разговорот со другар(к)ите? Сака цело време да играш со него? Иако не е лесно да имаш мал брат што постојано ти се плетка во нозете, не биди престрог(а) со него. Причината што те следи како кученце е што те сака и што ти си му пример, а кога е покрај тебе се чувствува како поголем. Предложи му да те остави на мир еден ден во седмицата, на пример во сабота, а во замена за тоа во недела ќе останеш цел ден со него. Ако не прифати, зборувај за тоа со твоите родители.

4. ситуација

Сестра ти е галеничето на твоите родители, а тебе никој не те сака.

За ова твое чувство има име: љубомора. Сите деца се љубоморни на браќата или сестрите, значи ништо страшно не ти се случува. И ти поминуваш низ фаза на љубомора која ти помага да се изградиш како личност и да научиш да ги делиш работите што е едно од правилата на соживотот. Твоите родители те сакаат поинаку од твојата сестра зашто си различен(на) од неа. Ако повеќе те караат, веројатно е затоа што правиш повеќе глупости од неа. Доколку не е така и мислиш дека си жртва на неправда, зборувај со нив за овој проблем.

5. ситуација

Брат ти прави сè за да те изнервира.

Веројатно е љубоморен и се плаши да не ја украдеш сета родителска љубов, па тоа му е некој вид одмазда. Остани кул кога сака те изнервира. Ако на пример ти го исклучи телевизорот додека ја гледаш твојата омилена емисија, насмевни се и кажи му дека баш сакаше тоа да го направиш за да можеш да читаш. По одредено време ќе види дека неговата агресивност те остава сосема рамнодушен(на) и ќе престане да те вознемирува.

6. ситуација

Твојата постара постојано сестра ти наредува.

Како прво дете на твоите родители, таа сигурно тешко го прифатила твоето доаѓање во семејството. Кога ти дава наредби, сестра ти ти вели “Јас бев тука пред тебе, значи јас сум таа што одлучува”. Таа те гледа како растеш и се плаши да не ја надминеш. Немој да и се лутиш, но кога претерува објасни и дека е нелагодно за тебе и дека имаш чувство дека нема место за тебе. Дружи се повеќе со твоите пријател(к)и, така ќе добиеш самодоверба и таа тоа ќе го осети.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

Внеси електронска адреса за бесплатно да го примаш месечникот.

Join 7 other followers

Архиви

Категории

Top Rated

%d bloggers like this: